Frygten for vinteren

Før frygtede Mohammad Sharif og hans familie at de skulle kæmpe sig gennem de tre kolde og strenge vintermåneder i Afghanistans bjerge. Men med viden fra Mission Øst om effektive metoder til at dyrke grøntsager får familien nu varieret kost – også om vinteren.

I de golde bjerge i Badakhshan-provinsen i det nordlige Afghanistan ligger den lille landsby Sarab. Her bor Mohammad Sharif med sin familie. Den 54-årige familiefar er landmand, og indtil for nylig levede den 18 medlemmer store familie af, hvad han sammen med sin bror kunne dyrke af hvede på et lille jordlod og tjene ved siden af som daglejer. Men jorden gav et meget dårligt udbytte, hvoraf halvdelen skulle betales i leje til jordloddets ejer, og lønnen for at være daglejer var lav. Det var derfor ikke muligt for de to brødre at skaffe mad nok til, at alle i familien kunne blive mætte.

Vinter betyder sult

For det meste spiste familien det samme dag ud og dag ind, nemlig brød, suppe og te. Allerværst var det om vinteren. På grund af kraftigt snefald i de golde bjerge var det helt umuligt at dyrke noget i de tre måneder, vinteren stod på. Mohammad Sharif fortæller: “Hver vinter var min bror og jeg nødt til at tage lån fra naboer og slægtninge for at kunne brødføde vores familie. Men det skulle betales tilbage med høje renter den følgende sommer.” Brødrene kunne derfor aldrig beholde nok afgrøder til den følgende vinter, hvor de derfor måtte låne igen.

Byggede billigt drivhus

Men en dag startede Mission Øst et projekt, der skulle forbedre fødevaresikkerheden i Mohammad Sharifs landsby. Netop hans familie blev vurderet til at have særligt brug for hjælp og derfor udvalgt til at være med i et drivhusprojekt. Til at starte med var Mohammad Sharif noget skeptisk. Han mente nemlig ikke, at det var muligt at dyrke noget som helst i den strenge afghanske vinter – heller ikke i et drivhus. Men efter to dages workshop, hvor der blev bygget seks demonstrations-drivhuse, var Mohammad Sharif yderst imponeret og besluttede sig for at bygge sit eget drivhus. Med teknisk assistance fra Mission Østs medarbejdere lykkedes det ham og hans bror at bygge et ganske billigt, men funktionelt, drivhus.

Grøntsager til børnene

Fra Mission Øst fik Mohammad Sharif grøntsagsfrø og haveredskaber. Derefter plantede han jorden til i drivhuset, som han havde lært det på workshoppen. Mere end 90 procent af frøene spirede, og den følgende januar kunne familien begynde at høste, hvad der endte med at blive til over 50 kilo løg, koriander, peberfrugt og brøndkarse. De fleste af grøntsagerne blev brugt i familiens daglige madlavning, hvor den mere varierede kost forbedrede deres ernæring betydeligt.

20 familier har gjort det samme

Mohammad Sharif er lykkelig over, at familien ikke længere behøver at sulte gennem vinteren. “Det er første gang i mit liv, at jeg dyrker grøntsager i den hårde og strenge afghanske vinter. Det troede jeg aldrig, jeg kunne,” siger han glad. Han kan endda dele nogle af grøntsagerne ud til naboer og slægtninge og har desuden gemt frø til næste vinters dyrkning. Mohammad Sharif har planer om at bygge flere drivhuse og sælge de overskydende grøntsager på det lokale marked og dermed skabe sig en ekstra indtægt til sig selv og familien. “Mindst 20 familier har gjort det samme som os, og flere end 50 er klar til at bygge drivhuse næste vinter. Vi håber, at der aldrig mere vil være mangel på mad i vores landsby,” siger han.

Mohammad Sharifs drivhus

  • Drivhuset, som Mohammad Sharif og hans bror byggede, måler 6 gange 3 meter og er bygget af træbjælker og plastic-dækkener.
  • Den totale pris for drivhuset var 1.100 Afs (ca. 110 kr.).
  • De begyndte at så tidligt i november og kunne høste de første grøntsager i januar.
  • Efter fire måneder havde familien høstet i alt 25 kilo løg, 10 kilo peberfrugt, 10 kilo brøndkarse og 5 kilo koriander fra drivhuset.
  • Familien er på 18 medlemmer. 

Donér