Mission Øst vil forebygge sygdomme blandt 4.000 jordskælvsramte afghanere

Mission Øst uddeler hygiejneudstyr til 500 familier i det nordlige Afghanistan, hvor latriner og vandforsyning blev skadet eller ødelagt af voldsomt jordskælv den 26. oktober.

Den danske hjælpeorganisation Mission Øst kommer nu 500 familier til undsætning i den hærgede Badakhshan-provins i det nordlige Afghanistan. Provinsen var allerede hærget af kampe mellem Taleban og de afghanske regeringstyrker, da et voldsomt jordskælv ramte området mandag eftermiddag den 26. oktober. Jordskælvet, der målte 7,5 på Richter-skalaen, havde epicenter i Badakhshan-provinsen og kunne mærkes i både Indien, Tadsjikistan og Pakistan.

De foreløbige tal for Badakhshan viser, at otte personer blev dræbt og 63 såret, da jordskælvet fik 4.219 huse til at kollapse. Yderligere 2.700 huse blev beskadiget. Disse tal bliver opdateret løbende, efterhånden som Mission Øst og andre hjælpeorganisationer kommer ud i de svært tilgængelige landsbyer.

Når jordskælv rammer, bliver vandrør og brønde beskadiget med det resultat, at befolkningen drikker vand fra kilder, der kan være forurenet af bakterier fra dyr og mennesker. Og når murbrokker blokerer og tilstopper latrinerne, er befolkningen nød til at gå på toilettet i det fri. Alt dette kan forurene vandressourcerne.

Derfor kommer Mission Øst nu 500 storfamilier i Badakhshan-provinsen til undsætning med vanddunke til opbevaring af rent drikkevand og hygiejnepakker med bl.a. sæbe, opvaskemiddel, tandbørster, tandpasta, shampoo, hygiejnebind og håndklæder.

Med et gennemsnit på otte personer i hver storfamilie vil omkring 4.000 mennesker få gavn af hygiejnepakkerne, der også indeholder en påmindelse om at vaske hænder efter toiletbesøg og før madlavning og at holde toiletområder og husdyr adskilt fra drikkevandsforsyningen. Alt sammen for at forebygge sygdomme.

Denne umiddelbare hjælpeindsats finansieres med 170.000 kroner fra Missions Østs Humanitære Partnerskabsaftale med Udenrigsministeriet. På sigt vil Mission Øst uddele flere hygiejnepakker og arbejde for at skaffe husly til de mange jordskælvsofre.

Mission Øst har kontor i byen Baharak tæt ved jordskælvets epicenter og kan hurtigt træde til med hjælp. Organisationens kontor og medarbejdere har ikke lidt nævneværdig skade under jordskælvet.

Mission Øst ydet nødhjælp i Afghanistan siden 2001 hvor hjælpeorganisationen arbejder i provinserne Baghlan, Takhar og Badakhshan, som ligger i den nordøstlige del af landet. Hjælpeorganisationen etablerer vandsystemer, bygger fremkommelige veje og støtter bæredygtigt landbrug i området. Samtidig trænes befolkningen i at dyrke jorden med hårdføre afgrøder og i at håndtere og forebygge naturkatastrofer. Mission Østs indsats modvirker fattigdom og hjælper mennesker, som er ofre for konflikt.

Donér