Af Svend Løbner 1. dec 2020 |

Armenske flygtningebørn jublede, da de modtog LEGO fra Danmark

”Glæden lyser ud af børnenes øjne; jeg blev fuldstændig solgt,” fortæller Mission Østs grundlægger Kim Hartzner om 65 børns reaktion, da de modtog klodser doneret af LEGO’s medarbejdere.

Efter at have undsluppet krigens rædsler fik 65 børn fra Karabakh nogle øjeblikke med glæde, leg og kreativitet, da de modtog LEGO fra Mission Øst doneret af 'Lego-medarbejdernes jubilæumslegat 1982'.

Børnene er flygtet sammen med deres familier fra den omstridte enklave efter massive bombardementer fra aserbajdsjanske styrker – helt fra den 27. september til den 9. november, da en midlertidig fredsaftale blev indgået. En aftale, der efterlader halvdelen af det armenske område i Karabakh på aserbajdsjanske hænder, og derfor er umulig for armeniere at vende tilbage til.

Børnene jublede næsten ekstatisk

Børnene er nu bosat sammen med deres mødre og søskende i en flygtningelejr uden for den sydarmenske by Yeghegnadzor. Alle mænd er ved fronten for at holde stillingen.

Mission Østs grundlægger Kim Hartzner besøgte flygtningelejren med de 23 familier – 120 personer i alt, heraf 65 børn:

- Vi kommer gående med en stor kuffert fuld af LEGO og DUPLO, og det rygtes hurtigt blandt børnene. De jublede næsten ekstatisk, så de voksne blev rundt på gulvet over, hvordan de mon skal styre alle de her børn.

Glæden lyser ud af øjnene

Kim Hartzner og Mission Øst-teamet besluttede at uddele klodserne i den fælles spisesal. Børnene stod i kø på trappen udenfor, mens de blev lukket ind en og en i god ro og orden:

- Børnene fik en pakke hver og blev eskorteret over til en plads ved bordet. Glæden lyste ud af børnenes øjne; jeg blev fuldstændig solgt, fortæller Kim Hartzner, der gik rundt og hjalp børnene med at få pakkerne ud af plastikposer, mens unge fra en lokal ngo hjalp børnene med at åbne pakkerne.

Hjælper hinanden med at bygge

Børnene sad i deres eget lille univers og bygger langsomt op. Det var fantastisk at se på, fortæller Hartzner. Nogle var meget hurtige med at bygge alle mulige figurer, andre skulle have mere tid. Kim Hartzner og medarbejderne lod bare begivenhederne udvikle sig.

Men så skete der noget bemærkelsesværdigt:

- I stedet for blot at holde fast i deres eget LEGO fandt de sammen på kryds og tværs og begyndte at hjælpe hinanden med at samle tingene. De var faktisk ekstremt kreative med det.

Og sådan forløb den næste halvanden time:

- De fleste børn sad helt fikserede i deres egen verden og bare nød det og lukkede sig inde i deres eget univers. Nogle begyndte at vise hinanden, hvad de havde bygget. På intet tidspunkt var der nogen, der begyndte at rapse eller tage noget fra de andre, som man kunne have frygtet.

Til gengæld fik børnene at vide, at de måtte beholde legetøjet og tage det med på deres værelser. Det vakte jubel.

Mission Øst yder vinterhjælp og Coronabeskyttelse

Kim Hartzner fik stærke indtryk med hjem:  

- Det, der betog mig, var børnenes evne til at lukke sig inde i deres eget univers, deres evne til bare at sidde og glæde sig over legen. Det gjorde godt for dem.

Og det er ikke sidste gang Mission Østs team besøger flygtningelejren i Yeghegnadzor. Tværtimod går den danske hjælpeorganisation nu videre og uddeler vintertøj og -sko, hygiejneartikler og værnemidler mod COVID-19.

- Jeg vil udtrykke en stor tak til medarbejderne ved LEGO for den store donation. Jeg ville ønske, I kunne have været med ved uddelingen og se glæden i børnenes øjne, slutter Kim Hartzner.