En stemme i Washington til de marginaliserede

En mand fra Nepals mest marginaliserede gruppe blev hørt på en international konference i Washington – det har nu fået betydning for arbejdet med håndtering af naturkatastrofer verden over.

Den nepalesiske advokat Bhakta Bishwakarma tilhører gruppen dalit, der ofte diskrimineres. Han er formand for organisationen Nepal National Dalit Social Welfare Organization (NNDSWO), hvor han kæmper for dalit-rettigheder i Nepal. Men han var ikke klar over, at hans befolkningsgruppe er særlig udsat ved naturkatastrofer, før Mission Øst tog kontakt til ham for at tilbyde et samarbejde.

De fattigste bliver udelukket

Mission Øst har i en årrække arbejdet med katastrofehåndtering i de mest ufremkommelige egne af de nepalesiske bjergområder. Her har der tegnet sig et tydeligt billede: Det er de enlige kvinder, dem med handicap og dem, der tilhører dalit-kasterne, der er de mest udsatte, når naturkatastroferne rammer.

Dette skyldes to ting: For det første er de mest marginaliserede grupper også de fattigste, og dermed har de ikke noget ressourcestærkt netværk, der kan tage sig af dem, hvis deres hus bliver taget af vandmasserne. For det andet bliver disse ofte grupper udelukket fra planlægning af og træning i katastrofehåndtering. Og det var her, Mission Øst havde brug for NNDSWO og Bhakta Bishwakarmas erfaring med at styrke dalit-folks rettigheder. Organisationen kunne nemlig hjælpe med at sikre, at befolkningsgruppen bliver inddraget i Mission Østs projekter til at håndtere naturkatastrofer. Til gengæld sørgede Mission Øst for, at organisationens medlemmer blev trænet i katastrofehåndtering.

Først Bangkok – så Washington

Inspireret af projektet og med Mission Østs hjælp tog Bhakta Bishwakarma til en stor asiatisk konference i Bangkok om håndtering af naturkatastrofer. Her gik det op for ham, at det er muligt at påvirke beslutningstagerne selv for en dalit-organisation som NNDSWO. Herefter blev han inviteret til en verdensomspændende katastrofehåndterings- og genopbygningskonference i Washington arrangeret af blandt andet EU, FN og Verdensbanken og med en række internationale organisationer og regeringsrepræsentanter som deltagere.

Til konferencen blev der formuleret en plan for arbejdet med håndtering af naturkatastrofer de næste mange år fremover, og Bhakta Bishwakarma og hans ligesindede fra Indien og Bangladesh var med til at formulere teksten. Takket være dem er inddragelse af marginaliserede grupper nu en vigtig del af dagsordenen for det fremtidige arbejde med naturkatastrofer verden over.  

Donér