Samarbejde styrker indsatsen efter jordskælvet i Nepal

Mission Øst leverede hurtigt nødhjælp ud til overlevende efter jordskælvet i Nepal for et år siden. Et unikt samarbejde mellem internationale organisationer er kommet 850.000 nepalesere til gavn. Hjælpen og samarbejdet fortsætter.

Ingen kan gøre alt. Men alle kan gøre noget. Og når hver enkelt fokuserer på det, de er bedst til, opnås det bedste resultat.

Det erfarer Mission Østs samarbejdspartnere i det internationale netværk Integral Alliance et år efter jordskælvet i Nepal. Jordskælvet kostede op mod 9.000 menneskeliv og gjorde 2,8 millioner mennesker hjemløse. Mens landet var lammet i chok, gik 19 hjælpeorganisationer hurtigt i gang med at hjælpe den pinte befolkning med husly, mad, vand og lægehjælp.

Et år efter har flere end 850.000 overlevende nepalesere fået akut hjælp.

Hygiejne, vand og sanitet

Samarbejdet mellem de 19 organisationer sikrede, at hver organisation kunne koncentrere sig om sit speciale. Medical Teams International sendte læger og sygeplejersker til landet. MAP International skaffede medicin og forbinding. Medair uddelte presenninger og andre byggematerialer. Og Mission Øst bidrog med en omfattende forundersøgelse, for at sikre at de værst ramte nepalesere modtog hjælp først. Organisationen uddelte derefter hygiejneartikler, vanddunke, køkkengrej og vandrensningstabletter, for at befolkningen kunne desinficere drikkevandet, opbevare det sikkert og undgå smittespredning og sygdomme. Senere gik man hurtigt i gang med at genoprette ødelagte vandsystemer og etablere latriner.

Medicin til 1 million mennesker

Jordskælvene i Nepal den 25. april og 12. maj 2015 dræbte over 8.790, sårede 22.300 og ødelagde over en halv million huse. Det første skælv målte 7.8 på Richter-skalaen og er det værste landet har oplevet i 80 år.

Et år efter viser en samlet rapport fra de 19 organisationer i Mission Østs netværk, at i alt 850.000 jordskælvsramte har modtaget hjælp. 450.000 personer modtog mad, husholdningsartikler og lægehjælp. Der blev givet medicin til behandling af over 1 million mennesker. 250.000 personer fik adgang til vand og sanitet, 100.000 modtog midlertidigt husly, og 4.500 personer har modtaget støtte til at bearbejde traumer efter de voldsomme jordskælv. Heraf er 1.000 børn.

- Sammen kan vi sikre, at så mange som muligt får den hjælp, de har brug for, siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

Mission Øst og de øvrige 22 organisationer i Integral-netværket arbejder i 85 lande og samarbejder med over 600 lokale organisationer.

Kim Hartzner fra Mission Øst medvirker gerne ved interview om situationen i Nepal. Kontakt pressekoordinator Svend Løbner for en aftale på 28 707 703 eller svend.lobner@missioneast.org.

Fakta:

Mission Østs nødhjælp til jordskælvsramte nepalesere til dato:

  • 23 vandsystemer genopbygget
  • 48 offentlige bygninger forsynet med latriner
  • 3.653 midlertidige toiletter oprettet
  • 42.788 personer fik adgang til toilet og undervisning i hygiejne
  • 4.132 familier fik håndvaske
  • 42.788 personer fik tæpper og vanddunke
  • 1.316 personer fik penge til at imødekomme akutte behov
  • 9.500 familier vil modtage hjælp i nærmeste fremtid.

Donér