Støt yazidierne - Giv dit bidrag i dag

Breaking the Silence: Yazidikvinder udstiller malerier i Odense

Foredrag: Alle er velkomne på lørdag 21. maj kl.12

Udstilling: frem til 30. maj 2022

Hovedbiblioteket i Odense

Mission Øst udstilling malerier yazidier sinjar irak

Hovedbiblioteket i Odense og Mission Øst byder til særvisning på udstillingen Breaking the Silence frem til den 30. maj.

Udstillingen Breaking the Silence omfatter malerier udført af yazidikvinder, som er blevet forfulgt, misbrugt og solgt som sexslaver af Islamisk Stat.

Kig forbi til tankevækkende malerier, personlige fortællinger fra Irak, lækre forfriskninger og godt selskab.

Pigerne og kvinderne modtager traumebehandling gennem nødhjælps- og udviklingsorganisation Mission Øst, hvor de blandt andet bruger maleri til at bearbejde deres traumer. 

Ved at male får de sat begreber på de uhyrlige overgreb, de har oplevet, mens de var fanget som sexslaver af Islamisk Stat.

Scroll ned og læs mere.

Mission Øst Gulla Khalaf yazidi

Gratis foredrag med yazidikvinde

Gulla Khalaf er yazidi og holder foredrag på Odense Hovedbibliotek lørdag den 21. maj.

Traume på traume på traume. Det er mærkeligt, at Gulla Khalaf overhovedet kan stå oprejst.

Hun måtte selv flygte fra Saddam Husseins forfølgelse allerede som 8-årig. Hun blev rystet i sin grundvold, da hun hørte og så massakren på yazidierne i hendes landsby i 2014 og fik at vide, at hendes moster var blevet brændt levende. Og hun blev mærket for livet, da hun fandt ud af, at terrorgruppen ISIS fangede små piger helt ned i 5 år og solgte dem som sexslaver for en pakke cigaretter.

Fakta: Hvem er yazidierne?

Yazidierne er et kurdisk mindretal bosiddende i de bjergrige egne af Nordirak samt i Georgien, Armenien og Syrien. En del er emigreret til Europa.

Yazidiernes religion er monoteistisk og menes at være over 4000 år gammel. Gruppen betegnes også ezidi og yezidi.

I sommeren 2014 begik Islamisk Stats grusomme overgreb på alle, der ikke underkastede sig deres rigide tolkning af islam. Mænd blev henrettet. Kvinder blev voldtaget. Og unge piger blev solgt som sexslaver til terrorbevægelsens krigere. Islamisk Stat skabte rædsel overalt, og befolkningen flygtede over hals og hoved.

Læs mere

Yazidimalerier viser kvinders kamp for værdighed

- "Det rører mig dybt at opleve kvinder, der er kommet til et punkt, hvor de siger stop. Islamisterne har ødelagt deres by, deres kultur og deres liv, og nu vil de ikke finde sig i mere. De har fået tæsk, masser af tæsk, og nu siger de fra over for et liv, de også risikerer at havne i fremover," siger billedkunstner Karsten Auerbach.

Læs mere

Rehma kæmper sig tilbage trods traumer og sorg

Rehma var 10 år, da IS invaderede Sinjar. Faderen, to brødre og en 14-årig søster blev ført væk og er ikke set siden. Rehma, moderen og to yngre søskende blev solgt og spærret inde i en kælder i Raqqa.

Efter 9 lange måneder slap de fri. Men angsten, sorgen og de 16 trappetrin ned til kælderrummet er for evigt printet ind i Rehmas sind.

Læs Rehmas historie her

Donér

Vil du hjælpe yazidierne?

Giv dit bidrag i dag!

Din støtte går til traumebehandling, akut nødhjælp og støtte til at opnå et levebrød for yazidierne.

Tusindvis af yazidier flygtede op på Sinjar-bjerget, da Islamisk Stat for syv år siden invaderede deres område, dræbte mænd og bortførte kvinder og børn til slaveri. I dag er mange af de overlevende stadig på bjerget, hvor de føler sig forladt og frygter for en uvis fremtid. 

Mission Øst var en af de første hjælpeorganisationer til at komme op med hjælp på Sinjar-bjerget i december 2014. Den dag i dag er Mission Øst fortsat en af de få internationale organisationer, der støtter tusinder af fordrevne yazidier på Sinjar-bjerget.

Læs mere>>

 

25
dkk

Del denne side